header_2_en
header_3_en
header_4_en
Hungarian (formal)Deutsch (DE-CH-AT)

Search the website

Contact us!

Pillangó (Butterfly) Dental Clinic

Address: No.12. Pillangó Street, Budapest, Hungary
Our Surgery is on the second floor.
Open: Mo-Fr 9:00 - 20:00
Phone:
+36-1/220-74-34
Email: Click here to write us!

Szülőknek
There are no translations available.

A szülők felelőssége óriási, hiszen ?csupa jó indulatból? olyan súlyos károkat okoznak gyermeküknek, amely még felnőtt korban is csak megterhelő terápiával kezelhető.

A gyermekek étkezési szokásai meghatározóak a fogak egészsége szempontjából. A mai gyermekek rendszertelenül étkeznek, és szinte folyamatosan nassolnak, zömmel egészségtelen, cukros, ismeretlen összetételű ízesített italokat, és kekszeket stb. Ehelyett napi ötszöri étkezést ajánlunk - egészséges táplálékot, amely után közvetlenül fogyasztva a szénhidrátok (pl. csoki) kevésbé veszélyezteti a fogakat.

Természetesen a megfelelő szájhigiénia, az étkezések utáni helyes módszerű fogmosás, és a legfontosabb esti fogmosás utáni nassolás és édes italok száműzése elengedhetetlen. Gyakorlatilag az esti fogmosás után semmilyen ételt, italt ne fogyasszon gyermek - ivóvíz kivételével.

A kisgyermekeknek gyakran kínálnak cukros italokat, és cumit, amellyel igen komoly veszélynek teszik ki a gyermek még frissen előtörő tejfogait. A baj nem csak ez, hanem ezzel hozzá is szoktatják a gyermeket az édes italokhoz, ételekhez, így már a maradó fogak is veszélybe kerülnek. A fogorvos nem ritkán találkozik feketére szuvasodott tejfogakkal ? sőt, maradó fogakkal - már fiatal gyermekeknél. Az ilyen fogromlás nem csak a megfelelő egészséges táplálkozásban hátráltatja a gyermeket, hanem pl. a megfelelő hangképzésben is.

  • A tisztítást mindaddig, amíg nem alakult ki a gyerek motivációja az önálló fogmosásra, a nehezebben hozzáférhető helyeken ­ vagyis a felső, hátsó fogak belso felületénél ­ kell kezdeni.
  • A tisztítást nem szabad erőből végezni ­ a könnyű, köröző mozdulatok előnyösebbek, mint a "súrolás".
  • A gyermekfogkrémet, illetve habot elég csak kiköpni, nem kell vízzel kiöblíteni. Ez megnöveli a fluoridfelvételt, ami csökkenti a fogzománc érzékenységét.
  • A hab kiköpése előtt a szájban ide-oda mozgatva eljut a fogközökbe is, és ott is csökkenti a fogszuvasodás kockázatát.
  • A fogkefénk soha ne legyen senkivel sem közös, mindenkinek legyen sajátja. A fogszuvasodást előidéző kórokozók a nyállal átvihetők.

Időnként (hetente egyszer) a fogmosás után ajánlatos a fluoridgél használata, ami tovább erősíti a fogzománcot és ellenállóbbá teszi a fogat a szuvasodással szemben. Ez különösen azoknál fontos, akik fogszabályzót viselnek.
A fluoridos fogkrémet váltva használjuk gyógynövényes, fluoridmentessel. Ugyanis a túl sok fluor csökkenti az immunrendszer aktivitását.

 
Share