header_2_en
header_3_en
header_4_en
Hungarian (formal)Deutsch (DE-CH-AT)

Search the website

Contact us!

Pillangó (Butterfly) Dental Clinic

Address: No.12. Pillangó Street, Budapest, Hungary
Our Surgery is on the second floor.
Open: Mo-Fr 9:00 - 20:00
Phone:
+36-1/220-74-34
Email: Click here to write us!

Pocakkal a fogorvosnál
There are no translations available.

Keressük fel a fogorvost, lehetőleg a baba fogantatása előtt, de pocakosan sem késő!

Ásványi sók kívül-belül

Fogai védelmében szedjen kalciumot, fluort a kismama?

A természetes forrásokon (tengeri herkentyűk, fluoridos ásványvíz, fluoridos só) kívül nincs szükség tablettás kiegészítésre. A külső fluoridpótlás fontosabb: fogkrémet, szájöblítőt, illetve fluoridos lakkokat, zseléket használjunk. Tévhit, hogy a mama fogaiból kivonja a baba a kalciumot! A csontból, izomból igen, ilyenkor lábikragörcs figyelmeztethet a hiányra. A szülészorvos javaslatára tablettás pótlással egészíthetjük ki a kalciumban dús étel-ital fogyasztását.


Röntgen és gyógyszer

A röntgen a várandósság harmadik hónapja után, megfelelő védőkötény használatával, modern készülékkel elvileg nem ártalmas, de a biztonság kedvéért halasszuk el. Az viszont túlzott elővigyázatosságra vall, ha a fogászati érzéstelenítéstől óvja valaki a kismamát. Nyugodtan kérjünk, ha szeretnénk, jobban járunk, mint ha a fájdalomtól való félelem miatt végig rettegnénk, vagy elhalasztanánk a szükséges kezelést!

A különböző antibiotikumok más-más elbírálás alá esnek, attól függően, hogy melyik terhességi harmadnál tartunk. Az orvos olyan készítményt fog javasolni, amely a tapasztalatok alapján szedhető.

A babának már az anyaméhben való fejlődésekor kialakul mind a húsz tejfog-csírája. Ezt tudva a kismamának különösen ügyelnie kell a helyes táplálkozásra. Igyon sok tejet, színesítse az étrendjét túróval, és egyen sok gyümölcsöt, zöldségfélét.

Hetente egyszer érdemes bedörzsölni a fogakat olyan, gyógyszertárban kapható zselével, amelyik extra-fluoridos védelmet ad. Ezt hagyják a fogakon egy-két órán át. Ennek az eljárásnak a megfelelője a "lakk védelem", amelyet a fogorvostól lehet kérni. Súlyosabb esetekben gyulladáscsökkentők, szájöblítők használata javasolt, kúraszerűen, két-három hétig.

A vérzékeny íny jelzés is, felhívja a figyelmet arra, hogy több vitamint (bioflavonoidok, C-vitamin, béta-karotin) kell fogyasztani, illetve a rossz fogmosási technikára. Legyenek még gondosabbak, a mozdulatok legyenek körkörösek, ínytől távolodóak. Az előre-hátra "siklást" csak a rágófelszínek tisztítására alkalmazzák.

 
Share