header_2_en
header_3_en
header_4_en
Hungarian (formal)Deutsch (DE-CH-AT)

Search the website

Contact us!

Pillangó (Butterfly) Dental Clinic

Address: No.12. Pillangó Street, Budapest, Hungary
Our Surgery is on the second floor.
Open: Mo-Fr 9:00 - 20:00
Phone:
+36-1/220-74-34
Email: Click here to write us!

Fogínybetegségek
There are no translations available.

A fogápolás elmulasztásával számos betegség megjelenésével számolhatunk.

A fogak és az íny találkozásának vonalában felhalmozódó lerakódás, vagy másnéven plakk számos baktérium számára biztosít férőhelyet. A fogínygyulladás leggyakoribb tünetei a vörös, duzzadt íny, mely tasakot alkotva kezd elválni a fogtól.

Normális esetben a szánkban lévő baktériumok nem kerülnek be a véráramba. Azonban akár egy rutin fogmosás alkalmával is okozhatunk olyan apró sérüléseket, melyek mégis lehetővé teszik ezt. Bizonyos kezelések, antibiotikumok szedése is csökkentheti a szájüreg védekező rendszerét, így a baktériumok szintén a véráramba kerülhetnek.

A szájüregi baktériumok olyan anyagokat is termelnek, melyek az íny irritációja révén, ínygyulladást okoznak. Ennek következtében az íny vörös, vérbő, vérzékeny lesz. Az idő múlásával az íny lehúzódhat a fogakról, tasakok alakulhatnak ki a fog és az íny között, melyekbe még több baktérium rakódik, a tasak mélyebb lesz, a folyamat ördögi körré válik, kialakul a fogágy-betegség. A fogak mozgathatóak lesznek, a fog körüli csont elpusztul, a foghúzás marad az egyetlen megoldás. A fogmosáskor vérző íny általában nem a túl erősen, vagy túl kemény fogkefével történő fogmosás következménye, hanem fogínybetegség jele. A száj-nyálkahártyán is jelentkezhetnek elváltozások, melyek különböző múló fertőzések miatti hólyagok, pattanások, égési sérülések  betegséget is jelenthetnek. Ellenőrizzük, hogy az ínyünk mindenhol egyformán egészséges színu-e vagy égő piros! Az ínynek rá kell simulnia a fognyakra, ha a többi foghoz képest felhúzódott vagy domború, kezelésre van szükség! Ha a száj nyálkahártyáján bárhol 2-3 nap alatt nem múló hólyagokra, sebekre leszünk figyelmesek, orvoshoz kell fordulnunk!


Rossz lehelet

Alvás után, vagy ha hosszan zárva tartottuk a szánkat, sokáig nem beszéltünk, bizony kellemetlen lehet a leheletünk. Ezt leszámítva azonban, ha csak nem ettünk valamilyen erős illatú ételt, bizonyos fajta sajtokat vagy foghagymás étket, leheletünk nem lehet kellemetlen szagú, a fogmosás el tudja űzni ezt a problémát. A helyes fogmosás mellett is gyorsan visszatérő és tartósan rossz szájszag mindig valamilyen szuvasodásra vagy fogínybetegségre vezethető vissza.

A tenyerébe lehelve mindenki maga is ellenőrizheti szája állapotát, de a kívülállók mégiscsak jobban érzik! Legjobb, ha megkérjük a hozzánk legközelebb álló embert, házastársat, szülőt, gyermeket, barátot, hogy ne féljen figyelmeztetni minket, ha bármi kellemetlent érezne!

A fogínygyulladás fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában is. A szájban lévő baktériumok ezáltal az egész szervezetben gyulladásokat okozhatnak, melyek ideális alapot képeznek plakkok kialakulásához, ezáltal az artériák falának beszűkülését okozva. Az így kialakult állapot növeli a szívinfarktus és stroke kockázatát. A gyulladás intenzitásától függően tovább nő a betegségek kialakulásának veszélye.

A súlyos ínybetegségek növelik a koraszülés, illetve az alacsony súlyú magzat világra hozatalának kockázatát! Fogmosás után tapogassuk végig az ínyt és a fogakat, az ujjunkat megszagolva nyomára bukkanhatunk a szájszagot okozó gócnak, amit mindenképpen meg kell mutatni fogorvosnak.

 
Share